Spola rätt på Världstoalettdagen den 19 november

Lördagen den 19 november är det den internationella Världstoalettdagen. Dagen har instiftats av FN för att uppmärksamma hur viktigt fungerande avloppslösningar är för ett samhälle. Enligt FN-organet UN-Water saknar cirka 2,4 miljarder människor i världen tillgång till en toalett. Det är ungefär var tredje person i världen.

Här i Sverige har vi sedan länge tillgång till toaletter och ett välfungerande avloppssystem. Kanske så välfungerande att vissa av oss har blivit lite väl bekväma och glömt att toaletten endast ska användas för att spola ner det som kommer ur kroppen samt toalettpapper, inte som en papperskorg.

Käppalaverket tar varje vecka emot cirka 17 ton skräp som invånarna i Danderyd, Lidingö, Nacka, Sigtuna, Sollentuna, Solna, Täby, Upplands-Bro, Upplands Väsby, Vallentuna och Värmdö spolar ner i toaletten. Det blir nästan 900 ton skräp varje år. Skräp som både komplicerar reningsprocessen och leder till onödiga kostnader.

En målgruppsundersökning som vi genomfört visar att det som oftast spolas ner felaktigt i toaletten är bomullstussar, tamponger, våtservetter och snus/cigarettfimpar. Annat som felaktigt hamnar i avloppet är färgrester, lösningsmedel/kemikalier, plåster och bomullspinnar/tops.

Orsaker till det felaktiga beteendet uppges bland annat vara bekvämlighet, att det är praktiskt och enkelt och för att undvika lukt och obehag.

En enkel lösning på problemet är att ställa en papperskorg bredvid toaletten och slänga allt skräp där.

Avloppstips

Ta del av alla våra tips och bidra till en bättre miljö.
Skärgård

Anslagstavla - kungörelser, kallelse med handlingar och protokoll

Här hittar du kungörelser, kallelse med handlingar och protokoll från Käppalaförbundets förbundsfullmäktige, styrelse och valberedning.
Anslagstavla - kungörelser, kallelse med handlingar och protokoll
Karta nordöstra Stockholm

Utbyggnad av avloppssystemet i nordost